Share on facebook
Facebook

Kako poboljšati komunikaciju u dugoj vezi

Osjećaš se frustrirano, zanemareno, povrijeđeno. Imaš osjećaj da te on uopće ne čuje, ne razumije – kao da razgovaraš sa zidom. Ne znaš kako dalje i na koji način komunicirati, a da bi to imalo efekta. Dugo ste u vezi, ali nikako da pronađete zajednički jezik. Štoviše, čini ti se da su stvari sve gore i gore i da nema načina da se vaša komunikacija poboljša. Postavlja se pitanje – kako poboljšati komunikaciju u vezi?

Kako-poboljšati-komunikaciju-u-dugoj-vezi

Mnoge od vas se nalaze u dugim vezama, brakovima gdje nema razumijevanja. Isto tako, mnoge od vas iza sebe imaju duge veze, brakove, koji su upravo zbog nedostatka komunikacije završili prekidom. Najgore od svega jest to što ste izgubile godine i godine vremena na vezu koja vas nije odvela nikamo. Osjećate se razočarano, izigrano, neshvaćeno. Sve je to ok, i sve je to ljudski.

I da, sve se to može promijeniti. Vaša prethodna razočaranja ne znače da će sve biti isto i s novim partnerom. Ako ste još u vezi u kojoj nema pravilne komunikacije – vrijeme je da se i to promijeni.

Kako poboljšati komunikaciju u dugoj vezi? Za početak treba slušati partnera što govori – slušati, a pritom ga uistinu i čuti.

Zašto često ne čujemo ono što nam partner govori

Često se događa da nam partner govori ono što mu smeta i ono što želi promijeniti u vezi da bi odnos napredovao. Isto tako se često događa i to da unatoč tome što nam druga strana govori, i dalje ne nalazimo rješenje za poboljšanje odnosa. I to naravno vrijedi za obje strane – i žene i muškarce. Zašto je tome tako?

Zato što je naš ego vrlo osjetljiv. I zato svaku kritiku shvaćamo kao osobni napad.

Zvuči li vam ovo poznato? Koliko su vas puta zaboljele riječi partnera, toliko da ste se imale potrebu obraniti – ODMAH? I pritom mu reći sve što vas kod njega smeta kako biste mu „vratile lopticu“. To odmah povlači i istu reakciju s njegove strane – i eto, dolazimo u začarani krug, krug u kojem nema pobjednika. A svatko želi izaći kao pobjednik. I na kraju dolazi do narušavanja cjelokupnog odnosa jer ako se ovakve rasprave nikada ne riješe do kraja, ostaje gorak okus u ustima koji najčešće vodi ka razilaženju.

Kako poboljšati komunikaciju u dugoj vezi? Slušajte bez da riječi partnera shvaćate kao osobnu kritiku i razmislite – je li on u pravu.

Isto naravno vrijedi i obratno. Obje strane trebaju saslušati s razumijevanjem i razmisliti koliko je u pravu osoba koja im upućuje „kritiku“. Istina boli najviše pa je moguće da će vas upravo istina najviše razljutiti, ali onoga trenutka kada postanete svjesni onoga što se događa, sve će se promijeniti.

Je li važno tko je u pravu

Ne moraš uvijek biti u pravu. Nije važno tko je u pravu. Nekada si u pravu ti, nekada je u pravu on, a nekada oboje ili nijedno. To vas neće odvesti prema skladnom odnosu. Štoviše, čim prihvatiš činjenicu da ne moraš uvijek biti u pravu, sagledat ćeš svaku situaciju iz potpuno druge perspektive.

Čim prestanemo zauzimati obrambeni stav svaki puta kada nam netko uputi kritiku, bit ćemo spremni na velike stvari u svojem životu.  Tada će se promijeniti SVE.

Kada shvatiš i prihvatiš da ne moraš uvijek ti biti u pravu, tada će i partnerski odnos u kojem se nalaziš doživjeti preporod.

Naime, ako težimo tome da uvijek budemo u pravu i da uvijek dobivamo potvrdu okoline kako smo uspješni, pametni, ispravni – nikada nećemo biti dovoljno zadovoljni niti sa sobom, niti s partnerom. To se pretvara u vječnu borbu za pobjedom, u nadmetanje u kojem, umjesto da poštujemo naše različitosti, tražimo načine kako da ih eliminiramo. Nitko ne mora željeti isto što i mi, nitko nije primoran na to. Nema ultimatuma koji donosi dugoročne rezultate.

Knjige na akciji

Kako poboljšati komunikaciju u dugoj vezi?

U knjizi Muškarac iz snova – od nezainteresiranog do zaljubljenog muškarca govorila sam o tome kako komunicirati s muškarcem na način da ga motiviraš da poželi isto što i ti.

Velika je razlika između MOTIVACIJE i UVJERAVANJA.

  • Shvaćam tvoje stajalište. U pravu si na neki način. Isto tako bih ti voljela reći kako se ja osjećam.

Ovo je primjer rečenice  kojom smirujete negativne tenzije i otvarate prostor da izrazite svoje želje. Na taj način postižete to da vas muškarci slušaju i čuju. Tako nema potrebe da zauzimaju instant defenzivan stav jer s vaše strane osjećaju razumijevanje.

Ako osjećamo da nas druga strana razumije, tada nema potrebe da zauzimamo defenzivan stav. I to je ključ za početak dobre komunikacije u vezi.

Booking.com

Ukratko, kako biste poboljšale komunikaciju i motivirale partnera da čini isto, koristite riječi: shvaćam, razumijem, osjećam… Samo te male promjene u komunikaciji, mogu učiniti čuda. Zašto ih onda ne primijeniti? Zašto ne biti prva koja će usvojiti takav način komunikacije? Dobra primjer lako je slijediti pa će i partner postati skloniji razgovoru bez optužbi i obrane.

U nedavnoj epizodi emisije „Na kavi s Nelly“ govorila sam o tome što učiniti kada se muškarac distancira u dugoj vezi, pa ako već niste obavezno ju pogledajte.

Toliko za danas drage dame, do idućeg tjedna šaljem vam veliki pozdrav!

Najnovije s Youtubea

Povezane objave