Trenutak kada se zauzmeš za sebe – trenutak je kada se mijenja sve

Facebook

Ne, nitko po tebe ne dolazi. Ja sam to naučila odavno. Nitko ne dolazi po tebe da ti ponudi priliku za sreću. Nitko te neće pronaći u beskraju tvojih nadanja ili samosažaljenja, da bi ti rekao: evo ti sjajan posao, evo ti sjajan muškarac, evo ti sve sa tvoje wish liste – jer tko čeka taj i dočeka! U idealnom scenariju savršen muškarac dolazi po tebe i rješava sve tvoje probleme. Odjednom sve postaje čarobno. Samo postoji jedan problem – stvari tako ne funkcioniraju, a osobito ne u ljubavi. Kvalitetan muškarac ne traži “ženu projekt” čije probleme će riješavati upravo on. Isto vrijedi i obratno. Ako želiš promijeniti svoju trenutnu ljubavnu situaciju, vrijeme je da uzmeš stvari u svoje ruke. Trenutak kada se zauzmeš za sebe – trenutak je kada se mijenja sve.

Trenutak kada se zauzmeš za sebe - trenutak je kada se mijenja sve

Drage moje divne dame, vaš omiljeni blog se vratio, a danas nastavljamo s temom koju sam započela prošli tjedan. Riječ je o Amadei, ženi s kojom sam radila na promjeni njezina ljubavog života. Ja sam tada bila u posljednjem mjesecu trudnoće pokušavajući konačno otići na porodiljni, ali činilo se da me upravo tada treba više žena nego ikada. Amadea je bila jedna od njih. Od tada nije prošlo niti pola godine, a Amadea ima potpuno drugačiji život nego prije. Amadea se odlučila zauzeti za sebe. I to ne samo kod mene, nagovorivši me da ju primim na konzultacije, iako sam svaki dan realno mogla završiti u rodilištu. Ono što je najvažnije od svega – Amadea se konačno zauzela za sebe, najprije kod sebe same, a onda je uslijedila i promjena prema okolini.

Trenutak kada se zauzmeš za sebe – trenutak je kada se mijenja sve

Pristjetimo se: Amadea je smatrala da nema sreće u ljubavi. Štoviše, smatrala je da ju prati neka čudna nesreća na ljubavnome planu. Muškarac u njezin život dođe gotovo iznenada, čak i nije njezin tip, ali svojom upornošću on nekako dođe do njezina srca i čini se da bi to moglo biti to – sve dok odjednom stvari ne krenu nizbrdo. On iznenada prorijedi javljanja, ne navodeći pritom niti jedan dovoljno dobar razlog za takav zaokret u ponašanju. Sve se svodi na to da čim odnos krene u smjeru veze – tu odjednom sve prestaje. Najviše ju je povrijedila zadnja situacija, sa frajerom s kojim je mislila da se nalazi u vezi. “Mislila” je ključna riječ jer on nije dijelio isto mišljenje. Ok, on nje dijelio isto mišljenje, no zašto se ista stvar dogodila ovoj istoj ženi već nekoliko puta, kao i mnogima od vas? Jesu li današnji muškarci doista zainteresirani samo za ležerne susrete, pritom kategorički odbijajući bilo kakvu mogućnost veze? Nikako.

Muškarci, kao i žene žele vezu. Žele kvalitetan odnos. 

U čemu je onda stvar? Zašto dolazi do nerazumijevanja između žena i muškaraca na samim počecima veze? Zašto se čini kao da se mnogi muškaci povlače baš onda kada bi trebalo biti najbolje? Odgovor je jednostavan: Nemamo isti pogled na veze i nemamo isti tajmig po pitanju vezivanja.

Mi žene malo drugačije rezoniramo vezivanje od muškaraca.

Upravo zato razumijemo jedne druge. Upravo zato možemo jedne drugima biti rame za plakanje. Ipak, razmišljanje muškaraca uvelike se razlikuje od ženskog razmišljanja – osobito kada je u pitanju pogled na ljubavne odnose. I tu zapravo dolazimo do zamke. Prijateljice nam žele dobro, no jesu li one najbolji izbor u potrazi za ljubavnim savjetom? Najčešće ne. Zašto? Prijateljice naime imaju najbolje namjere, ali njihovi savjeti proizlaze iz osobnog mišljenja i ono što je najvažnije – iz ženske perspektive. I tu dolazi do novog problema. Nerazumijevanje među spolovima se nastavlja. Zato, ako niste u mogućnosti raditi sa kvalitetnim Coach-om, radije upitajte za savjet muškog prijatelja – jer on će vam bolje ukazati na muško razmišljanje negoli ženska prijateljica.

Amadea je protumačila distancu svojega muškarca kao alarm na koji treba reagirati. I to je dobro protumačila. Jedini problem jest taj što je pogrešno reagirala. Prijateljice su ju naime savjetovale da mu kaže kako ga voli. Inače, nema ništa loše u tome da izražavamo svoje osjećaje, samo postoji jedan mali problem:

Izjavljivanje ljubavi muškarcu koji ne nalazi vrijeme da ti pošalje jedan SMS, pokazuje samo jedno, a to je – OČAJ.

Trebam li još jednom spomenuti da se muškarci ne zaljubljuju u žene očajnice? Isto kao što se ni žene ne zaljubljuju u muškarce koji pokazuju očaj i nesigurnost na samom početku veze.

Pogađate, Amadea nije dobila odgovor kakav je željela – štoviše nije dobila nikakav odgovor.

Samo nejavljanje muškarca koji se donedavno javljao ukazuje na GUBITAK INTERESA s njegove strane. Stoga, ako želite vratiti interes određenog muškarca, jako je važno kako ćete reagirati na prvi znak njegova gubitka interesa. O tome zapravo ovisi sve. Trenutak kada se zauzmeš za sebe – trenutak je kada se mijenja sve.

Što se s tobom događa.

Nakon detaljne analize Amadeina problema, što je ujedno i prva faza koju prolaze polaznice Individualnog Coachinga, utvrdila sam gdje je točno obećavajući odnos krenuo u krivome smjeru. Amadein muškarac je kao i mnogi drugi muškarci na samom početku odnosa pokazivao izrazit interes za Amadeu, no nakon prve noći koju su proveli zajedno (nakon ukupno dva i pol mjeseca viđanja) – nešto se promijenilo. On se sutradan nije javio s porukom za dobro jutro. Amadeu je to poprilično pogodilo, no nije željela pokazati nesigurnost. Umjesto toga javila se ona njemu. Prvi, drugi, treći dan – činilo se da samo ona inicira komunikaciju i predlaže susrete. Bila je strpljiva – sve dok ON nije otkazao dogovoreni spoj. To je bila kap koja je prelila čašu. To je bilo ono što ju je itekako razljutilo. I tada mu je odlučila reći ono što joj je na pameti.

– Što se s tobom događa? U zadnje vrijeme se samo ja trudim. U zadnje vrijeme samo ja predlažem susrete i smišljam gdje ćemo ići. Tri od četiri puta si me odbio. Otkako smo spavali skupa … čudan si, distanciran… Što se događa, reci mi? – upitala ga je vidljivo iznervirana.

– Ništa, što ti je najednom? Jednostavno nemam sada vremena za viđanje, previše toga mi se događa na poslu i općenito. Paranoična si… – dodao je zauzevši izričito defenzivan stav.

– Paranoična, ja? Dobro! – uzviknula je poklopivši slušalicu.

Nakon toga mu je poslala još nekoliko poruka u kojima se ispričala za svoju ishitrenu reakciju. Razmijenili su nekoliko poruka i činilo se da je sve ok – osim što više ništa nije bilo ok. On se više uopće nije javljao. Tada mu je Amadea poslala onu poruku u kojoj izjavljuje osjećaje. I pogađate – nije se javio ni tada.

Što se ovdje dogodilo?

Jesu li muškarci doista tako teški za razumjeti? I da li oni doista tako lako mijenjanju mišljenje?

Ne, muškarci su zapravo vrlo jednostavni kada su u pitanju ljubavni odnosi.

I da, vrlo brzo i vrlo lako mijenjaju mišljenje.

Što se ovdje dogodilo? Amadein muškarac je bio zainteresiran u početku i onda se jednostavno PREDOMISLIO.

Muškarci naime vrlo često ulaze u ljubavni odnos zaineseni, onda kada su doista zainteresirani. Taj zanos zna biti jači od razuma, a to obično malo splasne nakon prvog seksa. Tada se dogodi da nesvjesno naprave određenu distancu kako bi si uzeli vremena da razmisle što žele i u kojem smjeru žele razvijati taj odnos. Žene tu distancu tumače kao nešto loše i odmah srljaju “popuniti rupu” u komunikaciji, postavljajući previše pitanja i ulažući previše truda.

Sve to vodi nikamo.

Tako je bilo i s Amadeom. I nije stvar tko je tu u pravu – muškarac ili žena. Da mi je on došao na coaching, njemu bih ukazala na njegovo pogrešno tumačenje njezina ponašanja i na njegove “greške u koracima”. S obzirom da je Amadea ta koja je potražila stručnu pomoć, onda idemo vidjeti ženske pogreške u koracima.

Prva i glavna pogreška je: pretpostavka da muškarci razmišljaju kao mi žene.

Amadea je željela čuti volim te, željela je dobiti topao zagrljaj, no krivo je protumačila što želi druga strana. Uz pomoć prijateljica odlučila je muškarcu, kojega zapravo još dovoljno niti ne poznaje, reći da će ga uvijek voljeti. I onda kad ne dobiješ očekivani odgovor, osjećaš se u najmanju ruku poniženo.

Tako se osjećala i Amadea. Poniženo. Tužno. Jadno. Željela ga je vratiti, ali se nije željela dalje ponižavati.

Ono što je zanimljivo jest da tri tjedna nakon poruke koju je poslala i na koju nije dobila odgovor, Amadea ga je trebala sresti na domjenku tvrtke u kojoj je radila (a on je bio pozvan kao poslovni partner). Nije znala treba li otići, ni kako se ponašati kada ga sretne. Prije domjenka smo radile na njezinom samopouzdanju jer nakon što je odlučila odabrati sebe – to je bio prvi korak do promjene.

 

Promjena kreće od nas samih.

Za domjenak je odjenula svoju najbolju koktel haljinu, ponijela svoju nevidljivu krunu i pojavila se uzdigute glave. Žene u ovim situacijama obično ne znaju kako se ponijeti ni kako prikriti nelagodu. Upravo zato bilo je ključno raditi na njezinu samopouzdanju. Postavile smo ciljeve, želje i jasnu definiciju onoga što želi u budućnosti. Nakon što je definirala kakvog muškarca želi i svoje želje stavila na papir, dogodilo se nešto zanimljivo. Više nije bila sigurna želi li baš njega. On i nije bio muškarac njezinih snova. Iako je na trenutke mislila da jest, a to se često događa kada nam netko povrijedi ego. Cijela ta zbrka emocija spriječila ju je da odabere sebe u trenutku slanja poruka iz očaja. Moj rad s Amadeom bio je usmjeren upravo na odabir sebe, da bi nakon toga krenule mijenjati njezinu ljubavnu situaciju. Naučila sam ju kako da se zauzme za sebe u svakoj situaciji pa je samim time i za ovaj susret bila – i više nego spremna.

Trenutak kada se zauzmeš za sebe – trenutak je kada se mijenja sve.

Na domjenku je bilo stotinjak ljudi, ali vrlo brzo ga je ugledala. Došla je posljednja u crvenoj pripijenoj haljini do koljena. Nedavno si je za tu prigodnu kupila štikle koje je već dugo gledala u izlogu. Malo je reći da je izgledala senzacionalno. Pogledao ju je iz drugog kraja prostorije. Nije okrenula glavu. Nije bila tužna, povrijeđena, razočarana. Došla je na domjenak da se zabavi. Pogledala ga je i nasmijala se.

– Izgledaš sjajno – rekao je, stvorivši se pored nje u sekundi.

– Hvala – nisi ni ti loš, uzvratila je uz osmijeh.

– Znaš, ono što si mi poslala, ovaj ispao sam kreten znam, ali stvar je u tome da ja…

Presjekla ga je u pola rečenice.

Nije bilo potrebno da mu daje prostora da joj objasni kako on za nju i nema iste osjećaje.

– Sve ok. Meni je zapravo trebao topao muški zagrljaj i to je sve – uzratila je koketno.

– I to je sve? – upitao je zbunjeno. Mogu…hmm, mogu li se ja još uvijek kandidirati za taj zagrljaj?

– Hmm… ne znam, mislim da imaš potencijala, ali ništa ne obećajem… dodala je.

I tada je situacija doživjela novi obrat o kojem ću vam pisati u idućem blogu.

Za sve vas drage moje dame koje zanima Individualni Coaching u želji da u kratkom vremenskom roku dobijete brze smjernice za vašu ljubavnu situaciju, nakon Xmas Love Coaching paketa, moj team i ja smo za vas pripremili VIP Valentinovo Coaching paket. Primiti vas dakako ne mogu sve, ali od velike pomoći vam može biti i samo čitanje bloga, kao i mojih knjiga koje sadrže sve što vam treba za ljubavni uspjeh.

Toliko za danas, do idućeg tjedna šaljem vam veliki pozdrav,

Vaša Nelly

Najnovije s Youtubea

Povezane objave